AANBEVELINGSBRIEVEN FAQs

Geadapteerd van College Essay Guy

Waarom heeft mijn leerling mij gevraagd voor een aanbevelingsbrief?


De toelatingsprocedure van Amerikaanse universiteiten heeft een stuk meer elementen dan van een Nederlandse universiteit. Eén van deze elementen is de zogeheten letter of recommendation. Het kan heel goed gebeuren dat de aanbevelingsbrief beslissend is of een leerling toegelaten wordt, of als ze een beurs ontvangen, of als ze als Honors Student worden toegelaten.
Wat moet er allemaal in zo’n brief?


De universiteit heeft al de cijfers van de leerling, buitenschoolse activiteiten, en informatie over jullie school. Jouw brief voegt iets toe wat de universiteit niet kan uithalen van statistieken. In het algemeen, is het goed als een vakdocent deze drie punten beschrijft:

 1. Wat voor impact heeft de leerling in de klas
 2. De ‘geest’ van de leerling
 3. De persoonlijkheid, werkhouding, en sociaal gedrag van de leerling
Voor een mentor, is het belangrijk te beschrijven:
 1. Het vermogen van de leerling in context en na verloop van tijd. Hoe vergelijk je deze leerling ten opzichte van andere leerlingen op deze school?
 2. Bijzondere omstandigheden (buiten school) die invloed hebben op de leerling
Hoe wordt mijn brief geëvalueerd?


Bij selectieve universiteiten zoals Harvard en Stanford, de aanbevelingsbrieven krijgen een cijfer gebaseerd op de enthousiasme van de aanbeveling. Hier is een voorbeeld van een mogelijke evaluatieschaal:

 1. Een van de beste ooit - overweldigend prestatie en impact in de klas; met meerdere voorbeelden die demonstreren de buitengewone geest van deze leerling
 2. Zeer sterk - deze leerling draagt een unieke perspectief bij en verhoogt het niveau van gesprekken in de klas; met voorbeelden van de bijzondere geest van de leerling
 3. Sterk - uitstekende leerling; draagt veel bij gesprekken in de klas
 4. Algemeen Positief - een goede leerling met een paar voorbeelden
 5. Gemengde commentaar - positieve en negatieve aspecten van de leerling zijn genoemd, of positieve voorbeelden ontbreken
 6. Negatief - De docent steunt de toelating van deze leerling eigenlijk niet
Stijlistiche tips


Een effectieve aanbevelingsbrief bevat een verhaal. Amerikaanse universiteiten zeggen altijd “Show, don’t tell.” In plaats van een lijstje van kwaliteiten schrijven, geef voorbeelden waar de leerling deze kwaliteiten laat zien. De universiteit heeft ook al een CV en de cijferlijst van de leerling, dus je hoeft ook niet alle activiteiten en cijfers van de leerling te benoemen. Als je de leerling kent via een club op school mag je natuurlijk ook verhalen van de club gebruiken. Wees vooral eerlijk. Als je een stap voor stap instructie over hoe je een aanbevelingsbrief kan schrijven, ga naar de gids op College Essay Guy. Daar vind je twee verschillende formaten voor een brief, met voorbeelden. Je mag zelf kiezen welk formaat beter bij jou past.
Kan ik ergens een voorbeeld lezen?


Ja natuurlijk! De gids van College Essay Guy heeft ook een verzameling van aanbevelingsbrieven van verschillende soorten leerlingen.
Wat als ik niet zo mooi kan schrijven in het Engels?


Jouw brief wordt niet slechter beoordeeld door grammaticale of stilistische foutjes. Als je jezelf niet makkelijk kan uiten in het Engels, neem dan contact op met LAUNCH. Wij brengen je in contact met iemand die jouw brief kan vertalen of corrigeren.
Ik ben klaar om de brief te sturen maar hoe doe ik dat?


Meestal gaat het via de Common App (een soort StudieLink systeem in de VS). De Common App heeft ook stap-voor-stap instructie filmpjes gemaakt voor docenten en counselors (vaak een decaan of mentor). De Common App is zo gemaakt dat leerlingen de aanbevelingsbrieven zelf niet kunnen lezen.